Muntjesproducent Frisk sluit de deuren

friskDe vestiging van muntjesproducent Frisk International in Haasrode (Leuven) sluit volgend jaar de deuren. De 38 werknemers verliezen gefaseerd hun baan tussen april en uiterlijk oktober 2016. Het slechte nieuws kwam van de directie van moederbedrijf Perfetti Van Melle. De verpakking van de tabletjes verhuist naar Japan.

De Leuvense Frisk-afdeling is gespecialiseerd in de verpakking van tabletjes. Die zijn vooral bestemd voor de Japanse markt. Helaas is de vraag naar producten van Frisk in Japan al een tijd aan het dalen en het einde van de neerwaartse spiraal is nog niet in zicht. Bovendien neemt de concurrentie alsmaar toe op de markt van de mint-tabletjes.

Daarom maakte de directie tijdens een speciale ondernemingsraad bekend dat het de verpakkingsdienst van tabletjes voor de Japanse markt verhuist naar Japan zelf. De onderneming wijst op het feit dat de afgelopen jaren veel inspanningen geleverd werden om de productiviteit, de kwaliteit van de producten en de kostenniveaus te verbeteren.

Ook werden technische en operationele verbeteringen uitgevoerd aan de verpakkingslijnen in Haasrode om de efficiëntie en het rendement van de verpakkingslijnen te verhogen. “Dat alles belette niet dat de productiekosten bleven toenemen, terwijl de vraag vanuit de grootste afzetmarkt onverminderd daalt”, stelt de directie.

Frisk produceert al meer dan 25 jaar suikervrije powermints. Het bedrijf maakt sinds 1995 deel uit van Perfetti Van Melle. Met merken als Mentos, Frisk en Fruittella staat de groep wereldwijd op de derde plaats in de ranking van suikerverwerkende bedrijven. In de Benelux heeft Frisk twee productievestigingen. Leuven concentreert zich op verpakking en logistiek. In Sittard wordt het basisproduct aangemaakt. De fabrikant verhuisde de eigenlijke productie van de muntjes negen jaar geleden naar een nieuwe afdeling in Nederland. Frisk beschikt in Sittard over een onderzoeksafdeling om nieuwe smaken te lanceren.

Het personeel reageert aangeslagen maar plant voorlopig geen acties. Onderhandelingen tussen directie en vakbonden over de afvloeiingsmodaliteiten starten op 21 oktober.