Multiobus heeft bij het Nederlandse bedrijf Ebusco twee volledig elektrische stadsbussen aangekocht. De groepering van bedrijven uit het Hageland, gaat die inzetten voor het vervoer van werknemers naar bedrijven in Tienen en van leerlingen naar een school in Hoegaarden en het zwembad in Tienen. volgens “Dit is de eerste elektrische bus die negentig personen kan vervoeren en een actieradius van 300 kilometer heeft”, zegt ceo Olivier Van Mullem.

Multiobus wordt gevormd door de busbedrijven Autobussen P. Van Mullem uit Boutersem, Van Mullem & zonen uit Tienen en Demerstee en De Vlinder uit Diest. De groep betaalt 435.000 euro per elektrische bus. Dat is 180.000 euro meer dan een standaardbus op diesel.

Van Mullem is ervan overtuigd dat de meerkost op termijn gecompenseerd zal worden door de lagere verbruiks- en onderhoudskosten. Multiobus heeft op het dak van zijn loods in het industriepark in Tienen 500 zonnepanelen geplaatst om zelf energie op te wekken.

Elektrische stadsbussen verminderen de CO2-uitstoot en zijn tot drie keer stiller. De passagiers wacht een groter comfort dan op de klassieke bus. De chauffeurs krijgen een speciale rijopleiding.

Multiobus verzorgt in de regio Oost-Brabant en het Hageland een groot deel van de private busdiensten. Meer dan honderd lijnbussen en 220 chauffeurs worden dagelijks ingezet om reizigers te vervoeren tussen Leuven, Aarschot, Diest, Sint-Truiden, Tienen en Waver. Voorlopig worden de elektrische bussen nog niet ingezet als lijnbus. Daarvoor voert Multiobus besprekingen met De Lijn.