In de QS World University Rankings, de jaarlijkse lijst van de 965 beste universiteiten ter wereld, zet de KU Leuven de opmars verder. De Leuvense unief stijgt van plaats 79 naar 71. Binnen Europa bekleedt de KU Leuven de 21ste positie.

QS Rankings is wereldwijd een van de meest vooraanstaande rankings van universiteiten. Slechts de beste 965 instellingen halen de publicatie. Daarvoor werden 4.000 universiteiten geëvalueerd. De Verenigde Staten domineren de lijst. De Massachusetts Institute of Technology is voor het zesde jaar op rij verkozen tot beste unief van de wereld.

Er staan acht Belgische en vier Vlaamse universiteiten in de ranking. De KU Leuven bekleedt met plaats 71 de hoogste positie van de Belgische universiteiten.

“Sinds 2011 scoren we jaar na jaar continu hoger op deze ranking”, zegt Rik Torfs, nog rector van de KU Leuven tot 31 juli. “Dit jaar zijn we in de globale ranking gestegen van 79 naar 71 en binnen Europa van 26 naar 21. Als je alleen het Europese vasteland in rekening brengt, stijgen we van 12 naar 10.”

“De ratio’s, op basis waarvan deze ranking opgemaakt wordt en waarop we heel goed scoren, zijn academische reputatie, citaten en internationale staff. We moeten natuurlijk continu proberen om te blijven te verbeteren. Onze zwakste punt is het aantal professoren per student, maar daar we kunnen we zelf weinig aan veranderen.”

De Universiteit van Gent staat op plaats 125. De Vrije Universiteit Brussel (VUB) bekleedt de 182ste plaats. Op plaats 210 staat de Universiteit Antwerpen.