chokotoffBij Mondelez International, dat donderdag zijn chocoladefabriek van Côte d’Or in Halle verkocht aan het Zwitserse bedrijf Barry Callebaut, vond vrijdag een bijzondere ondernemingsraad plaats. De directie stelde dat uiterlijk over drie jaar de eigen productie van Chokotoffs uit de site in Halle wordt weggehaald.

Binnen drie jaar blijft in Halle alleen nog de basisproductie van vloeibare chocolade over. Overnemer Barry Callebaut ging het engagement aan om vloeibare chocolade nog tien jaar voor Mondelez te produceren.

De onrust over de toekomst van de tewerkstelling in de Côte d’Or-fabriek is na de mededelingen van de directie fors toegenomen. In de fabriek werken 338 mensen: 237 arbeiders en 101 bedienden.

De vakbonden vrezen dat Mondelez de productie van Chokotoff naar het buitenland zal verhuizen. “Er zullen na die periode van maximaal drie jaar nog slechts vijftien arbeiders nodig zijn”, zegt vakbondssecretaris Luc De Bast (ACV). De kans dat Callebaut voor vervangende tewerkstelling zal zorgen, wordt als zeer klein ingeschat.

Tijdens de speciale ondernemingsraad werd ook bekendgemaakt dat dertig  bedienden voor Mondelez kunnen blijven werken. “Zij verhuizen na Nieuwjaar wel naar een andere locatie. Mogelijk wordt dat Mechelen, waar Mondelez enkele ondersteunende diensten heeft ondergebracht”, stelt vakbondssecretaris Tina De Greef (LBC).

Op 30 september is nieuw overleg gepland en zal ook Barry Callebaut vertegenwoordigd zijn.