Molens van Orshoven niet verloren voor creatieve ondernemers

molensorshovenHet stadsbestuur van Leuven wil de plannen voor de beschermde Molens van Orshoven toch realiseren, ondanks de brand die vorige maandag een deel van het gebouwencomplex vernielde. Uit de eerste verslagen van de experts blijkt dat het getroffen pand aan de Vaartkom in Leuven kan worden heropgebouwd . Dat is goed nieuws voor kleine bedrijven en starters uit de creatieve sector die de ruimtes straks aan betaalbare prijzen ter beschikking gesteld krijgen.

De Leuvense gemeenteraad besliste eind juni de Molens van Orshoven te kopen van projectontwikkelaar Ertzberg. Het verlijden van de akte is gepland voor eind augustus. Leuven wil deze ruimtes in de nabije toekomst ter beschikking stellen van kleine bedrijven en starters uit de creatieve sector. Zij moeten de Vaartkom helpen uitbouwen tot Vaartopia, het nieuwe mekka voor ondernemers. De voorbije jaren vestigden er zich al verschillende creatieve ondernemingen, zoals de productiehuizen Boondoggle en De Chinezen.

De hevige brand van 15 augustus vernielde 1.000 van de 4.500 vierkante meter. Uit de eerste verslagen van de experts blijkt dat de muren van het afgebrande gebouw voldoende stabiel zijn om ze te behouden. Meer nog: ook om het pand opnieuw op te bouwen. De muren worden inmiddels al verstevigd.

Over de heropbouw wordt overleg gepleegd tussen alle betrokken partijen: de stad Leuven, Ertzberg, de experts en Onroerend Erfgoed. Er is geen intentie om de plannen of de aankoop af te blazen. De financiële consequenties van de brand moeten nog bekeken worden.