De eerste dag van de winterkoopjes is woensdag ook in Vlaams-Brabant positief verlopen, ondanks het stormweer. De verkoop kwam, mede door het winderige weer, wat traag op gang. Maar uiteindelijk konden de meeste modewinkeliers gemiddeld zo’n vier procent meer verkopen dan op de eerste soldendag van vorig jaar. Dat zeggen de sectorfederaties Comeos en Unizo (Mode Unie).

Pas vanaf het middaguur werd het druk in de meeste winkelstraten in Vlaams-Brabant. De shoppingcentra in de provincie, waar kooplustigen geen last hadden van de wind, waren eveneens in trek.

“Er was minder volk in de winkelstraten. Maar er waren meer kopers. En zij die kochten, spendeerden meer dan vorig jaar”, zegt Dominique Michel van Comeos, dat vooral de grote ketens vertegenwoordigt.

“Veel consumenten hebben bewust gewacht tot de start van de solden om grotere en duurdere winterkledij zoals jassen en dikke truien te kopen”, stelt Isolde Delanghe, directrice van Mode Unie. Volgens haar koopt de klant ook zeer gericht. “Hij gaat op zoek naar basisstukken om zijn garderobe verder aan te vullen.”

Voorraden

Eerder was al bekend geraakt dat de koopjes met grote kortingen van dertig tot vijftig procent zouden starten. Heel wat winkeliers zaten namelijk met grotere voorraden dan vorige keer.

De eerste dag was positief, maar het is niet zeker dat dit voor de rest van de maand het geval zal zijn. Veel zal afhangen van het weer, waarbij vooral lagere temperaturen de verkoop van winterstukken moeten doen toenemen.

De solden staan onder druk. Vorige maand maakte de bevoegde minister Kris Peeters bekend dat hij de sperperiode wil afschaffen zodat een heel jaar door kortingen kunnen worden toegekend. Maar daar willen de sectorfederaties niet van weten. “De start van de solden blijft een magisch moment voor de consument, ondanks de fluistersolden en de koppelverkoop vooraf”, zegt Delanghe.

De zelfstandigenorganisatie NSZ noteerde bij haar leden een meerverkoop van twee procent. “Het was storm maar geen stormloop op de eerste koopjesdag”, stelt Christine Mattheeuws.