Een mobiliteits- en bereikbaarheidsmanager gaat bedrijven en zelfstandigen begeleiden voor en tijdens de grootschalige werken aan de Ring rond Brussel. De Vlaamse regering en Voka Vlaams-Brabant werken samen om bedrijven en zelfstandigen in de Vlaamse Rand te informeren over het investeringsplan en een goede bereikbaarheid tijdens de werken.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) wil de stilstand rond Brussel aanpakken met een investeringsplan van zomaar eventjes 2 miljard euro. De werken aan de Ring starten in 2019. Om de 1.100 incidenten en accidenten per jaar terug te dringen wordt het lokaal en doorgaand verkeer gescheiden over een lengte van 20 kilometer tussen de aansluiting met de E40 richting kust en richting Leuven.

Zo moeten de weefbewegingen verdwijnen en kan het verkeer vlotter doorstromen op de drukste weg van het land (102.000 voertuigpassages per dag, gemiddeld om de 500 meter op- of afritten).  Er wordt gelukkig ook geïnvesteerd in alternatieven voor de auto: 40 kilometer nieuwe fietswegen en 60 kilometer nieuwe tramlijnen. Alleen al de extra tramcapaciteit zou elke dag 20.000 auto’s van de Ring moeten halen.

Er komt nu een mobiliteits- en bereikbaarheidsmanager die bedrijven en zelfstandigen zal begeleiden tijdens en na de werken. De Vlaamse regering geeft Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant de nodige financiële middelen om die manager te installeren. Hij moet bedrijven en ondernemers informeren over de plannen, de te verwachten hinder, de beschikbare alternatieven en de flankerende maatregelen.

De nieuwe manager zal ook onvoorziene mobiliteits- en bereikbaarheidsproblemen tijdig capteren en op zoek gaan naar mobiliteitsoplossingen op maat. Hij richt zich in de eerste plaats naar bedrijven in de Vlaamse Rand, maar zal ook de hand reiken aan bedrijven in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest. De manager werkt nauw samen met De Werkvennootschap die alle werken coördineert.

“Goede mobiliteit is voor ons cruciaal. Bedrijven moeten bereikbaar blijven voor hun personeel, klanten en leveranciers”, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur Voka Vlaams-Brabant. “We gaan proactief oplossingen zoeken.”