Mobiel 21 lanceerde woensdag een Vlaamse verkeerscampagne. Met woensdag Samdag wil de Leuvense instelling voor duurzame mobiliteit zoveel mogelijk kinderen met de fiets, te voet en met gedeeld of openbaar vervoer naar school laten komen.

Meer dan 182.000 leerlingen uit 700 Vlaamse kleuter- en lagere scholen hebben zich ingeschreven voor de campagne. Het is een onderdeel van het project Sam de verkeersslang, ook al een initiatief van Mobiel 21. De campagne werd afgetrapt in de Abdijschool Vlierbeek in Leuven.

Er gebeuren volgens Mobiel 21 nog steeds te veel ongevallen in het verkeer. “In de drukke ochtendspits rond scholen is het gevaar op ongevallen groot. Dat veroorzaakt ongerustheid bij de ouders. Die hebben daarom de neiging om hun kinderen zelf met de auto naar school te brengen. Daarom hebben we enkele jaren geleden een project uitgedacht dat leerlingen, leerkrachten en ouders aanmoedigt op een duurzame manier naar school te gaan”, zegt Eline Nys van Mobiel 21.

De 182.634 leerlingen uit Vlaamse kleuter- en lagere scholen werken vanaf woensdag 20 september wekelijks rond het thema milieuvriendelijke en veilige verplaatsingen. “Zo dragen scholen hun steentje bij aan een beter milieu en versterken ze de fysieke en mentale gezondheid van hun leerlingen. Tevens werken ze aan een veilige schoolomgeving.”