Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) vraagt aan AB InBev tekst en uitleg bij de prijsverhoging die de Leuvense brouwer begin januari wil doorvoeren. “Dat is belangrijk voor zowel de horeca als de consumenten”, zegt zijn woordvoerster Miet Deckers.

“Wij hebben de uitnodiging van minister Peeters goed ontvangen en zullen verdere toelichting geven op zijn kabinet”, stelt AB InBev. Er is nog geen datum gepland voor de ontmoeting.

De Leuvense brouwer maakte maandag bekend dat het de prijs van zijn bieren zoals Leffe, Stella Artois en Jupiler met gemiddeld 3,04 procent optrekt. “Wij streven naar een gezond evenwicht tussen kosten en inkomsten, rekening houdend met de effecten van de inflatie”, zei het bedrijf.

Voor de uitbaters van horecazaken komt er 3,12 procent bij en voor de winkelketens 2,83 procent. De prijsverhoging geldt voor het hele assortiment. Horeca Vlaanderen spreekt van een bijzonder slecht signaal naar de sector en raadt de cafébazen aan de prijsverhoging op korte of middellange termijn door te rekenen aan de klant.

Deckers wijst er op dat de aankondiging er komt net nu bij de Europese Commissie een procedure loopt rond machtsmisbruik van de Leuvense brouwer in België. Volgens AB InBev werd de beslissing over de prijsverhoging al genomen nog voor de aantijging van de Europese Commissie.