Bij de hotels in en om Brussel, de Vlaamse Rand en de luchthaven in Zaventem zullen ze het geweten hebben dat de Amerikaanse president Donald Trump naar Brussel komt voor een Navo-top. Het aantal reservaties ligt volgens de horecafederatie aan het einde van deze week vijftien procent lager dan gewoonlijk.

Toeristen en zakenmensen stellen hun bezoek uit omdat zij vrezen dat de hoofdstad moeilijk bereikbaar zal zijn. Mensen die niet noodzakelijk in Brussel moeten zijn, vermijden liever de te verwachten drukte in de stad.

Normaal ligt de bezettingsgraad van de hotels in en om Brussel hotels op zo’n 75 procent. Driekwart van de kamers is dan bezet. “Deze week ligt dat eerder rond de zestig procent”, zegt Marc Van Muylders van Horeca Brussel. “Het is ook een relatief korte week omdat voor veel mensen het weekeinde eigenlijk al woensdag begint.”

De horecafederatie merkt wel dat er voor zaterdag en zondag voldoende reservaties zijn. Door de aanslagen lag het aantal reservaties in de week van Hemelvaart in 2016 ook al aan stuk lager. In de jaren daarvoor was er in de week rond Hemelvaart gemiddeld sprake van zo’n vijf procent minder hotelovernachtingen dan normaal.

Volgens de Brussels Hotel Association (BHA) wordt de daling enigszins gecompenseerd door het aantal hotelkamers dat is geboekt voor medewerkers van de regeringsleiders. Annuleringen van hotelkamers door de Navo-top zijn er vooralsnog niet.