Minder bierverbruik maar meer brouwerijen

bierBier is terug ‘in’. En dan vooral de wat aparte, zwaardere bieren. De laatste jaren kwamen er dan ook veel nieuwe brouwerijen bij in ons land. Uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van de FOD Economie blijkt dat het aantal brouwerijen in ons land tussen 2009 en 2014 groeide van 145 naar 247. Een stijging met zeventig procent. De opmars van het aantal brouwerijen is opvallend omdat die samenvalt met de economische crisis die in andere sectoren net zorgde voor een daling van het aantal ondernemingen.

Het gaat voornamelijk om kleinschalige, artisanale brouwerijen die inspelen op de toenemende populariteit van speciaalbieren. “Die stijging van het aantal brouwerijen in crisistijd is opmerkelijk, temeer omdat de bierconsumptie in ons land al veertig jaar daalt”, zegt  NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Die nieuwe bierbrouwers spelen dan ook in op het authentieke en het artisanale.”

Omdat bier een echte troef is voor ons land vraagt NSZ om de sector te ondersteunen. Accijnsverhogingen op bier zijn daarom, volgens NSZ, uit den boze, maar ook ruimere steunmaatregelen voor de horecasector zijn nodig om de diversiteit van ons bier te vrijwaren.

Hier lees je meer over NSZ en de brouwerijen.