Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) kent aan de KU Leuven 1,1 miljoen euro toe voor de financiering van een reeks nieuwe experimenten op apen. Het gaat om hersenstudies die zullen worden uitgevoerd op elf proefapen.

Aan de KU Leuven gaan in de loop van januari vier nieuwe onderzoeksprojecten van start waarbij hersenstudies zullen worden uitgevoerd op apen. Elf proefapen doorlopen de volgende maanden intensieve trainingsprogramma’s. De dieren ondergaan ingrijpende hersenoperaties waarbij elektroden geïmplanteerd worden in hun brein.

Het nieuws was amper bekend of de strijd om de Leuvense apen barst weer los. De dierenrechtenorganisatie Animal Rights stelt dat de beesten op strenge waterdiëten gezet worden om hen te dwingen mee te werken met de onderzoekers.

Het Belgische parlement bekrachtigde in 2009 een wet voor de oprichting van een centrum ter bevordering van innovatieve technieken om dierproeven te vervangen. Dat centrum is nog steeds niet opgericht. Er worden nog steeds overheidssubsidies uitgekeerd voor dierproeven.

“Uit studies blijkt dat met de nodige investeringen de huidige dierproeven in acht jaar tijd gehalveerd kunnen worden”, zegt Nadine Lucas van Animal Rights.