De luchthaven in Zaventem heeft donderdag het bezoek gekregen van de Bombardier CS300. De Letlandse luchtvaartmaatschappij airBaltic kwam langs met het recentste toestel van de Canadese vliegtuigbouwer. De Bombardier CS300 werd voorgesteld als het “milieuvriendelijkste commerciële vliegtuig” in zijn klasse. Vanaf de zomer komt het op regelmatige basis naar Zaventem.

Het vliegtuig was afkomstig uit de Letlandse hoofdstad Riga. “Dit is een van de stilste en meest energie-efficiënte toestellen die er rondvliegen”, stelde Brussels Airport. De geluidsvoetafdruk is vier keer kleiner en de CO2-uitstoot een vijfde minder dan die van vergelijkbare vliegtuigen. Opnieuw komt dus een stiller en zuiniger vliegtuig naar Brussels Airport.

AirBaltic was eind 2016 de allereerste luchtvaartmaatschappij ter wereld die begon te vliegen met de CS300, goed voor 145 zitjes. Samen met zijn kleinere broertje CS100 mikt die op kleinere routes en het marktsegment van 100 tot 150 passagiers. Die zijn moeilijk rendabel te maken met iets grotere middellangeafstandsvliegtuigen als de Airbus A320 en de Boeing 737.

Redding

De CS100 is door luchtvaartmaatschappij Swiss al langer een geregelde gast in Zaventem. De CS300 was tot nu toe een zeldzame gast. De luchtvaartmaatschappijen airBaltic en Swiss zetten hem occasioneel in. Vanaf de zomer zou airBaltic het Canadese vliegtuig wel op regelmatige basis gaan inzetten, maar het is nog niet duidelijk hoe vaak precies.

De ontwikkeling van de CS-reeks bracht Bombardier in financiële problemen. De ontwikkeling bleek duurder te zijn dan geraamd en de toestellen kwamen later dan gepland op de markt. De redding kwam van Airbus, dat eind vorig jaar bekendmaakte een meerderheidsbelang te nemen in de reeks.