Miele bouwt mobiele unit voor sterilisatie

mieleMiele Medical Professional ontwikkelde een hoogtechnologische mobiele unit voor sterilisatie buiten de ziekenhuismuren. Het bedrijf uit Mollem bij Asse deed dat op vraag van het regionaal ziekenhuis Heilig Hart in Tienen. Omdat de afdeling sterilisatie verbouwd wordt, wijkt het ziekenhuis tijdelijk uit naar de parking. Miele Professional gaat nadien met de unit de boer op en hoopt dat het concept navolging krijgt.

De afdeling sterilisatie van het ziekenhuis wordt de volgende weken in een nieuw kleedje gestoken. De directie moest op zoek naar een alternatief. Zonder sterilisatiedienst geen operaties, bevallingen of onderzoeken. Een tijdelijke uitbesteding bleek handenvol geld te kosten. De oplossing kwam van Miele Professional. In Mollem produceert Miele al geruime tijd desinfectie- en sterilisatietoestellen voor medische instellingen en laboratoria.

De bouw van een mobiele sterilisatie-unit was voor Miele zelf ook een stap in het onbekende. “Toen we de vraag kregen, hadden we niet meteen een pasklaar antwoord”, zegt Yolande Van Eynde van Miele Medical Professional. “Onze researchafdeling creëerde een unit op maat van het ziekenhuis die voldoet aan de strikte richtlijnen en iso-normen voor sterilisatie.”

In de prefabconstructie zijn de vuile en reine zones volledig afgesloten en van elkaar gescheiden door speciale sluizen. De unit beschikt over ultramoderne apparaten om de medische instrumenten te reinigen, desinfecteren en steriliseren. Een traceersysteem leert welke set instrumenten waar en wanneer in gebruik is en in welke fase het sterilisatieproject zit.

Het ziekenhuis huurt de unit. Als de renovatiewerken voltooid zijn, verhuist die weer naar de eigenaar. “Dit concept kan navolging krijgen”, stelt Van Eynde. “Overal worden ziekenhuizen die hun sterilisatieafdeling vernieuwen met hetzelfde probleem geconfronteerd. Als de vraag groot genoeg is, kunnen we meer units ontwikkelen.” De procedures voor sterilisatie werden de voorbije jaren heel wat strenger en steeds meer ziekenhuizen moeten hun afdelingen moderniseren.