Midiagnostics meest opvallende startup van het jaar

MIDIAGNOSTICSHet aantal startups is spectaculair gedaald in 2015. Dat blijkt uit het jaarverslag van Sirris, het onderzoekscentrum van de technologiesector. De vernieuwende bedrijfjes die de sprong waagden, haalden wel meer geld op. De meest opvallende startup van het jaar huist in Leuven: Midiagnostics.

In ons land werden vorig jaar 350 startups opgericht. Dat zijn er 150 minder dan in 2014. Tegelijkertijd haalden ze meer dan dubbel zoveel geld op: 232 tegen 100 miljoen euro. De sector is goed voor bijna 50.000 jobs in België. Daarvan werden er 660 in 2015 gecreëerd, tegen 815 in 2014. Dat blijkt uit gegevens van Sirris, het onderzoekscentrum van de technologiesector, en Startups.be, de vzw die startups ondersteunt.

“Het aantal bedrijven dat geld ophaalt, neemt toe”, zegt Karen Boers, oprichtster en directrice van Startups.be. In 2015 haalden 43 bedrijven meer dan 1 miljoen euro op. In 2014 waren dat er maar 22. “Steeds meer startups worden scale-ups, bedrijven met meer dan tien medewerkers die internationaal gericht zijn en externe financiering kregen.”

Waarnemers zijn het erover eens dat de meest opvallende startup van het afgelopen jaar Midiagnostics was. Het Leuvense bedrijf ontwikkelt een chip voor medische diagnose. Vorig jaar haalde de starter 60 miljoen euro op. Midiagnostics werkt onder de vleugels van Imec, de Leuvense specialist in nanotechnologie.

Take Eat Easy, het Brusselse bedrijf dat maaltijden aan huis levert per fiets, haalde 16 miljoen euro op. Het noorden van het land is goed voor 53 procent van de Belgische startups, Brussel voor 29 procent en Wallonië voor 18 procent.