Metaalbedrijf LPI sluit de deuren

LPIASSEHet metaalbedrijf Laminage de Précision International, kortweg LPI, in Mollem (Asse) sluit de deuren. De productie wordt overgeheveld naar China en Duitsland. Dat maakte de directie bekend. De zeventien werknemers verliezen hun baan. De onderhandelingen met de vakbonden zijn maandag al van start gegaan.

LPI in Asse werd opgericht in 1835. In 2011 werd het overgenomen door het Duitse concern Kern-Liebers, gespecialiseerd in de aanmaak van precisieonderdelen zoals lamellen, veren en in plastiek samengestelde onderdelen. In Asse worden draden uit roestvrij staal gewalst en bruikbaar gemaakt voor de textielindustrie. Het voornaamste eindproduct is weefriet voor weefmachines.

Het concern heeft geen andere activiteiten in ons land. In antwoord op de toenemende concurrentie binnen dit marktsegment wil Kern-Liebers de productie van LPI overbrengen naar andere sites in China en Duitsland.

“Deze hergroepering moet toelaten om ons op andere sites te concentreren op de productie van wals- en rietdraad. Zo zullen we kunnen beschikken over een industriële uitrusting die beter aangepast is aan de noden van de klanten”, zegt het bedrijf in een mededeling.

Rik Vanparijs, financieel en administratief directeur van LPI in Asse, wil zich nog niet uitspreken over de precieze datum van de sluiting. Die zal onder meer afhangen van het verloop van de onderhandelingen met de vakbonden. Die vrezen dat het bijna onmogelijk zal zijn om de vestiging nog te redden.

Het gaat om een klein bedrijf met een heel specifieke productie. Kern-Liebers wil volgens de bonden geen overname, om te verhinderen dat de machines in handen vallen van (een beperkt aantal) concurrenten.