De Vlaams-Brabantse rijschool Mercator met hoofdzetel in Leuven introduceert elektrisch rijden. Het is een van de eerste Belgische rijscholen waar kandidaat-bestuurders kunnen leren rijden met een volledig elektrische wagen.

De rijschool biedt daarmee een antwoord op de groeiende elektrificatie van het wagenpark en op de veranderende ambities van de aspirant-bestuurders. Een elektrische auto rijdt anders dan een wagen met brandstofmotor en is per definitie uitgerust met een automaat. Leerlingen kunnen lessen volgen met de volledig elektrische en speciaal voor de rijopleiding uitgeruste BMW i3.

Rijschool Mercator vindt het belangrijk dat jongeren al tijdens hun opleiding kennismaken met deze nieuwe vorm van rijden. Als het proefproject succesvol is, zullen andere vestigingen volgen.

Lesgevers

Leerling-autobestuurster Annelies Van Minsel uit Bertem kon als eerste les volgen met de honderd procent elektrische BMW i3. “Door  de automaat kon ik veel beter focussen op het verkeer rondom mij. Ik kon veel rustiger rijden.”

Een elektrische auto heeft een veel sterker remeffect bij het lossen van het gaspedaal. De acceleratie vanuit stilstand is, helaas voor het verkeer, ook sneller. Met gespecialiseerde lesgevers wil rijschool Mercator jonge bestuurders de kans geven om deze andere manier van rijden zelf te ervaren.

“De keuze viel op de i3 van BMW, de meest vooruitstrevende elektrische auto van het moment. Door de goede verstandhouding tussen rijschool Mercator en BMW JUMA uit Leuven konden we dit project realiseren”, zegt Jeroen Smeesters, directeur bij Rijschool Mercator. BMW ondersteunde het ombouwen van de i3 tot lesvoertuig, met bijvoorbeeld pedalen voor de lesgever.