Meer faillissementen in Belgie, minder in Vlaams-Brabant

Justitia1Het aantal faillissementen in België nam in november opnieuw licht toe. In de provincie Vlaams-Brabant was er een kleine daling. Dat blijkt uit de cijfers van Graydon.

Er werden in november 862 bedrijven failliet verklaard in ons land, dat zijn er 26 meer (+31%) dan in november vorig jaar. Over de periode januari tot november waren er 10.211 failliete ondernemingen, wat dan weer 4,38% minder is dan vorig jaar.

In het arrondissement Leuven waren er in november 25 faillissementen, dat is 6 meer dan vorig jaar een stijging met 31,6%. In Halle-Vilvoorde daalde het aantal faillissementen in november van 24 vorig jaar naar 16 dit jaar (-33,3%). Voor de hele provincie was er zo toch nog een daling van het aantal faillissementen met 4,7 procent.

Als je kijkt naar de periode januari tot november, dan gingen in de provincie Vlaams-Brabant dit jaar 553 bedrijven failliet en vorig jaar 561 (-1,43%). Die daling komt volledig op rekening van het arrondissement Leuven waar het aantal failliete bedrijven daalde van 283 vorig jaar tot 261 dit jaar (-7,7 %). In het arrondissement Halle-Vilvoorde steeg dat aantal van 278 vorig jaar naar 292 dit jaar (+5,04%).

“Na een maandenlange, systematische daling van het aantal faillissementen, noteren we in november op nationaal vlak een kleine oprisping”, zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research & Development bij Graydon. “Maar desondanks blijven we onder het niveau van de getallen die we in de zwaarste crisisjaren noteerden. De daling van het aantal faillissementen over de periode januari tot november met 4,38% is het laagste cijfer van de afgelopen vier jaar.”

De horeca blijft de lijst van het aantal faillissementen aanvoeren.