Meer dan kwart van werknemers verliest baan bij Zoetis

zoetislogoMeer dan een kwart van de werknemers bij Zoetis Belgium in Zaventem verliest zijn baan. Bij de producent van geneesmiddelen voor vee en huisdieren worden 74 van de 280 jobs geschrapt. Het gaat uitsluitend om bediendenfuncties. Het is nog niet duidelijk welke afdelingen in Zaventem getroffen worden.

De herstructurering in Zaventem is onderdeel van een plan waarmee Zoetis tegen 2017 300 miljoen euro wil besparen door activiteiten te vereenvoudigen, de kostenstructuur te verbeteren en middelen anders toe te wijzen. De reorganisatie is volgens de directie nodig om de competitiviteit van de groep te waarborgen in een sector waar de concurrentie alsmaar scherper wordt.

Zoetis was tot 2013 onderdeel van het farmaconcern Pfizer. Naast Zaventem heeft het bedrijf nog een tweede Belgische vestiging in Louvain-la-Neuve in Waals-Brabant. Daar zijn geen banen bedreigd.

In het kader van de wet-Renault voor collectief ontslag werd een informatie- en consultatiefase ingeleid. De directie belooft zoveel mogelijk oplossingen en alternatieven te onderzoeken om naakte ontslagen te beperken. Maar het ziet ernaar uit dat die niet te vermijden zijn.

De onderhandelingen over de herstructurering, die sowieso moeilijk zullen verlopen, kennen nog een bijkomende struikelblok. Zoetis heeft in Zaventem geen syndicale delegatie. Het personeel zal dus zelf rond de tafel moeten gaan zitten. Allicht krijgen ze daarbij steun van gewestelijke secretarissen van de vakbonden.

De directie wil snel werk maken van de reorganisatie. Het management van Zoetis wilde de onderhandelingen deze week al starten. Maar dat botste op een veto van de bonden die eerst willen weten in welke mate de gelegenheidsonderhandelaars bescherming genieten. Allicht starten de echte gesprekken op 4 september.