Unizo maakte cijfers bekend over de evolutie van de krapte op de arbeidsmarkt in Vlaams-Brabant voor het jaar 2017. De VDAB ontving iets minder vacatures van bedrijven in vergelijking met 2016. In de provincie stond voor dezelfde periode tien procent meer vacatures open.

In 2017 ontving de VDAB voor Vlaams-Brabant 31.718 vacatures rechtstreeks van bedrijven. Dat is 0.2 procent minder dan in 2016. De regio Leuven kende een stijging van 14,1 procent. De regio Vilvoorde kende een terugval van 8,7 procent. Dat is te wijten aan een daling van de vacatures in de informaticasector, de media en de telecomsector.

Eind 2017 stonden er in onze provincie nog 5.247 van die vacatures open. Dat is een stijging met 10.6 procent ten opzichte van 2016. Vooral in de regio Leuven staan veel vacatures open: 27,7 procent meer in vergelijking met 2016. De regio Vilvoorde noteerde een stijging van 1.7 procent ten overstaan van 2016.

Traject

De sectoren die tot de opvallende stijgers behoren, zijn zakelijke dienstverlening, bouw en maatschappelijke dienstverlening zoals schoonmaakpersoneel, verpleegkundigen, verzorgenden en opvoeders. Opvallende dalers zijn de industriële sector dranken, voeding, tabak en de gezondheidszorg (specifiek in Leuven).

Iedere ondernemer is op zoek naar de witte raaf om binnen zijn bedrijf aan de slag te gaan. Unizo ondersteunt ondernemers in hun personeelsbeleid via het interactief traject jobstap. Dat traject leert ondernemers om de gezochte competenties te herkennen bij potentiële werknemers en hoe ze zichzelf kunnen profileren als aantrekkelijke werkgever. Daarnaast wordt een matching georganiseerd met mogelijke kandidaten voor de vacatures.