Media Markt opent dit jaar vestigingen in de twee Makro-winkels in Vlaams-Brabant. De elektroketen huurt in Machelen en Sint-Pieters-Leeuw winkeloppervlakte van Makro, dat niet langer zelf elektro zal verkopen.

De ombouwwerken in de vestigingen van Makro in Machelen en Sint-Pieters-Leeuw starten midden deze maand. Tegen eind mei zouden de winkels van Media Markt klaar moeten zijn. Wie iets van elektro bij Makro kocht, blijft zijn garantie behouden.

Media Markt gaat het personeel van Makro niet overnemen. Het Makro-personeel van de elektro-afdeling kan wel solliciteren bij Media Markt.

Door een herstructurering bij het moederbedrijf Makro Cash & Carry vallen 56 ontslagen in Sint-Pieters-Leeuw en 77 in Machelen. Dat brengt het totaal aantal afdankingen bij de twee vestigingen in Vlaams-Brabant op 133. De keten wil zich toeleggen op feestartikelen, producten voor de bouw en verse voeding.

Directie en vakbonden sloten op 20 december vorig jaar een akkoord dat brugpensioen vanaf 55 jaar mogelijk maakt. Het dossier is goedgekeurd door zowel minister van Werk Kris Peeters (CD&V) als de commissie brugpensioenen bij de RVA. Het uitzonderlijke brugpensioen op 55 jaar maakte deel uit van het sociaal akkoord tussen bonden en directie bij Makro en Metro.

Van de 505 ontslagen werknemers in de zes vestigingen komen er tussen de 350 en 375 in aanmerking voor de regeling. “Ze blijven wel ter beschikking van de VDAB. En ze moeten dus ingaan op werkaanbiedingen, infosessies en opleidingen”, zegt LBC-NVK-secretaris Myriam Nevelsteen.