De kledingzaken McGregor en Gaastra worden apart verkocht. Tot vrijdag 21 april kan er geboden worden. Vier winkels van de keten liggen in Vlaams-Brabant: telkens twee in Leuven en Zaventem. Het online veilinghuis Moyersoen organiseert de verkoop. De winkels zitten in een gerechtelijke reorganisatie.

De bieding omvat 29 locaties verspreid over België. Het gaat om twintig winkels en drie outletstores. De twee gerechtsmandatarissen die op zoek gaan naar een koper zullen bij hun beoordeling in belangrijke mate rekening houden met de garanties die geboden worden met betrekking tot het behoud van de tewerkstelling.

De Antwerpse handelsrechtbank stemde op 20 maart in met een gerechtelijke reorganisatie bij de kledingketens. Die heeft geen betrekking op de groothandelsactiviteiten van beide merken via Galeria Inno, multimerkenwinkels en franchises. Gedurende de gerechtelijke reorganisatie blijven de winkels normaal open.

McGregor en Gaastra zitten in financiële problemen. Ze moeten de activiteiten herstructureren om een doorstart te kunnen maken. De omzet van de fysieke winkels staat al een tijd onder druk. De Belgische entiteiten ondervinden nog de gevolgen van het faillissement van de voormalige moedervennootschap vorige zomer in Nederland. Daarnaast neemt de omzet sterk af door het gewijzigde consumentengedrag. Klanten verrichten steeds vaker hun aankopen via diverse online kanalen, een fenomeen waarmee de hele retailsector wordt geconfronteerd.

Voor de werknemers is de toekomst onzeker. “Wij hopen op een doorstart voor een zo groot mogelijk aantal personeelsleden en winkels”, zegt ceo Kris Van de Mierop. “Wij geloven nog in de toekomst van onze fysieke winkels. De consument wordt steeds veeleisender, maar het is aan ons om daar op in te spelen door de inzet van moderne technologieën en het verhogen van de shopbeleving.