De winkelketens McGregor en Gaastra zitten in financiële problemen. De Antwerpse handelsrechtbank stemde in met de gerechtelijke reorganisatie. Twee gerechtsmandatarissen gaan op zoek naar een koper voor de 23 winkels. Vier daarvan liggen in Vlaams-Brabant: telkens twee in Leuven en Zaventem.

Diverse modeketens kwamen de jongste tijd in de problemen. Bij McGregor en Gaastra haat het om twintig winkels en drie outletstores verspreid over negentien locaties. Beide ketens hebben een vestiging in zowel Leuven als Zaventem.

Voor de 184 personeelsleden is de toekomst onzeker. McGregror en Gaastra moeten de activiteiten in de retail herstructureren om een doorstart te kunnen maken. De omzet van de fysieke winkels staat al een tijd onder druk. De Belgische retailentiteiten ondervinden nog de gevolgen van het faillissement van de voormalige moedervennootschap vorige zomer in Nederland.

Daarnaast neemt de omzet ook sterk af door het gewijzigde consumentengedrag. Consumenten verrichten steeds meer hun aankopen via diverse online kanalen. Dat is een fenomeen waarmee vandaag de hele retailsector wordt geconfronteerd. Er dringt zich een grote herstructurering op om de toekomst van de onderneming veilig te stellen.

“Wij hopen op een doorstart voor een zo groot mogelijk aantal personeelsleden en winkels”, zegt ceo Kris Van de Mierop. “Samen met de gerechtsmandatarissen zullen we alles in het werk stellen om geschikte kandidaat-overnemers te zoeken. We informeren ook bij onze huidige moedervennootschap over de overname van bepaalde activiteiten. Wij geloven nog in de toekomst van onze fysieke winkels. De consument wordt steeds veeleisender, maar het is aan ons om daar op in te spelen door de inzet van moderne technologieën en het verhogen van de shopbeleving. Gedurende de periode van gerechtelijke reorganisatie blijven de winkels normaal open.”