Projectontwikkelaar Matexi mag de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Tunesië op het WK in Rusland niet uitzenden. De projectontwikkelaar had hiervoor plannen in een oude feestzaal in Machelen. Het gemeentebestuur wil die mogelijkheid openhouden voor lokale handelaars of verenigingen.

Projectontwikkelaar Matexi werkt in het kader van TransforMaDie 2020 aan enkele grote projecten in Machelen. De sloop van oude gebouwen, het bouwen van nieuwe woongelegenheden, de bouw van een kinderdagverblijf en de aanleg van enkele nieuwe straten.

Samenhorigheid vergroten

In de samenwerking met de gemeente was ook voorzien dat de projectontwikkelaar buurtgerichte activiteiten zou inplannen om de samenhorigheid in de wijk te vergroten. Als gevolg van deze overeenkomst was de projectontwikkelaar bereid te investeren in activiteiten in een lokale feestzaal. En daar hoorde voor Matexi ook de WK-wedstrijd België-Tunesië van komende zaterdag bij.

Klachten handelaars 

Maar dat was buiten enkele lokale handelaars gerekend die niet akkoord zijn met de plannen. Als gevolg van de klachten weigerde het gemeentebestuur de aanvraag van Matexi. “Het college stelde vast dat de communicatie hierover door Matexi tot buiten het afgesproken projectgebied is gevoerd”, zegt burgemeester van Machelen Jean-Pierre De Groef (SP.A). “Er zijn ook handelaars en verenigingen in onze gemeente die acties organiseren voor de wedstrijden van de Rode Duivels op het WK in Rusland. Het kan niet de bedoeling zijn dat een privé-partner concurreert met initiatieven van lokale handelaars.” Na de tussenkomst van de gemeente heeft Matexi besloten de wedstrijd niet uit te zenden.