materialise_mimics_innovation_suite_and_3d_printingBij Materialise hebben ze geen last van vakantieblues. In één week tijd sloot de marktleider in 3D-printing uit Leuven twee belangrijke contracten in Japan en Italië. Aan Japan Medical Dynamic Marketing in Tokio levert Materialise medische hulpstukken voor heupoperaties. De Italiaanse multinational Lima Corporate in Udine neemt gelijkaardige ‘guides’ af voor medische ingrepen aan de knie.

Materialise tekende een samenwerkingsakkoord voor vijf jaar met Japan Medical Dynamic Marketing, een van de marktleiders in de Japanse orthopedische industrie. Het Leuvense bedrijf levert software en een platform voor medische oplossingen. “Wij ontwerpen de hulpstukken die in Tokio gebruikt worden tijdens heupoperaties”, zegt Vanessa Palsenbarg, communicatiespecialiste bij Materialise.

“Chirurgen kunnen beschikken over geprinte medische hulpstukken. Het zijn templates die bepalen hoe en waar ze hun operatie precies kunnen uitvoeren. Het gaat dus eigenlijk om het plannen van een virtuele operatie. Dat moet leiden tot de juiste klinische oplossing.”

In ons land zijn de medische applicaties van Materialise al sterk ingeburgerd. In Japan worden ze voorlopig alleen toegepast voor ingrepen aan de heup. Hetzelfde concept wordt gebruikt voor operaties aan de knie. Dat leverde Materialise nu ook een samenwerkingsakkoord op met Lima Corporate, een Italiaanse orthopedische multinational uit Villanova di San Daniele in Udine.

Net voor en in het begin van de zomerperiode bereikte Materialise ook al een akkoord met het Amerikaanse Consensus Orthopedics. Dat bedrijf uit Californië maakt gebruik van de 3D-technologie voor ingrepen aan knie én heup.

Bij de recente start van Leuven Mindgate stelden de initiatiefnemers dat het universitair ziekenhuis UZ Leuven naar Materialise lonkt voor het printen van organen. In Gasthuisberg zouden orgaantransplantaties straks uitgevoerd worden met behulp van 3D-prints. “Zo ver zijn we nog niet”, nuanceert Vanessa Palsenbarg. “Ontwikkeling en goedkeuring zullen nog meer dan tien jaar op zich laten wachten.”