Materialise opent titaniumfabriek in Duitsland

materialise_mimics_innovation_suite_and_3d_printingHet gaat snel bij Materialise. Het bedrijf uit Leuven kondigde dinsdag de start aan van het 3D-printen van metalen onderdelen in Bremen. Het vestigt een nieuw productiecentrum voor titanium in hun Duitse afdeling en zet voortaan ook in op fabricage voor de industrie. Dat moet de deur openen naar nieuwe sectoren als de luchtvaart en de auto-industrie. De 25ste verjaardag krijgt daarmee een extra feestelijk tintje.

Materialise is een pionier in het 3D-printen van metalen onderdelen, bijvoorbeeld voor medische toepassingen. Tot dusver werd de maakindustrie niet rijp genoeg en te weinig bereid tot investeringen bevonden om er een eigen productiecentrum voor in het leven te roepen. Daar komt nu verandering in.

“Nu additieve fabricage volwassen wordt en de vraag stijgt, breiden we ons industrieel aanbod voor het 3D-printen van metalen onderdelen uit”, zegt CEO Fried Vancraen. “We kijken steeds meer naar de industriële markt als afzetgebied”, stelt de 53-jarige oprichter en bezieler van Materialise.

Eerder was er al de mogelijkheid om in aluminium te printen. Met titanium als basismateriaal kan Materialise op zoek naar klanten in de lucht- en ruimtevaart, de maakindustrie en de automotive. Potentiële nieuwe diensten zijn prototyping, onderdelen voor industriële eindgebruikers en reserveproducten in de onderhoudssector.

De nieuwe productielijn wordt ondergebracht in de bestaande afdeling in Bremen, die sinds 2011 de ontwikkeling van de software voor 3D-printing in metaal centraliseert.