Materialise neemt het Duitse bedrijf ACTech over. Dat is een producent van complexe metalen onderdelen voor onder meer de auto- en luchtvaartindustrie en machinebouwers. Het 3D-printingbedrijf uit Leuven doet daarmee de grootste overname in zijn nog prille geschiedenis.

Materialise zou 36,3 miljoen euro op tafel hebben gelegd voor ACTech. De Duitse onderneming telt 390 werknemers en boekte vorig jaar een omzet van 34 miljoen euro.

De Leuvense 3D-printingspecialist werd opgericht in 1990. Het bedrijf telt intussen 1.400 werknemers wereldwijd, waarvan 550 in België. Sinds april 2014 heeft Materialise een notering op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq.

Het geld van de beursgang moet de onderneming toelaten om zelfstandig door te groeien. De familiale aandeelhouders hebben nu zowat zeventig procent van de aandelen in handen. En ze willen de controle niet uit handen geven. Hun ambitie is om Materialise groot te maken en vooral om te innoveren.

Toepassingen

De wereld van 3D-printing evolueert razendsnel. De belangrijkste trends zijn nieuwe materialen, betere, snellere en goedkopere printers en nieuwe toepassingen. “Vooral die laatste trend is cruciaal”, zegt bestuursvoorzitter Peter Leys. “De groei van de markt zal niet komen van grotere of snellere printers. Wel van nieuwe toepassingen.”

“Momenteel zijn we onder andere actief in de medische wereld (implantaten), de consumentenmarkt (brillen, schoenzolen) en de luchtvaartindustrie (complexe, niet structurele onderdelen). Maar het potentieel is zoveel groter. Dag in dag uit komen wereldspelers uit verschillende sectoren naar ons toe met de vraag wat we voor hen kunnen betekenen.”