MasterMail promoot juridische expertise bij uitbouw onderneming

MastermailchefBij de start en uitbouw van een onderneming kan juridische expertise meer dan nuttig zijn. Dat ondervond Daniëlle Vanwesenbeeck, zaakvoerster van reclame- en marketingbureau MasterMail in Wilsele (Leuven). De onderneemster van het Jaar in 2012 raadt elke jonge ondernemer aan om te investeren in hulp en advies van een advocaat bij het starten van een zaak. “Het kost wel wat geld maar op termijn neemt het veel zorgen weg.”

Juridische problemen houden tien procent van de ondernemers uit hun slaap. Dat blijkt uit onderzoek van de Orde van Vlaamse Balies en ondernemersorganisatie Unizo naar aanleiding van De Nacht van de Ondernemer. Tijdens de nacht van 19 op 20 november kunnen ondernemers tussen 22 en 6 uur voor gratis juridisch advies terecht bij een ploeg advocaten met specifieke kennis.

Daniëlle Vanwesenbeeck, CEO van directmailbedrijf MasterMail, werd recentelijk bij de afhandeling van een dossier over een arbeidscontract geconfronteerd met de start van haar bedrijf elf jaar geleden. “Ik had toen de hulp van een jurist moeten inroepen. Ik had niet veel geld maar een investering in het advies van een jurist had me veel kopzorgen en nachtelijk piekeren bespaard.”

Anno 2015 grijpt Vanwesenbeeck naar juridisch advies als daar nood aan is. Zoals onlangs tijdens een uiteenlopende interpretatie met een inspecteur van de FOD Sociale Zaken. Hij beweerde dat MasterMail in het verkeerde paritair comité zat. Dat kon voor gevolg hebben dat de loonkosten in het bedrijf met vijftien procent zouden toenemen.

“We namen een advocate onder de arm en slaagden erin om de inspecteur te overtuigen dat de zaak anders lag dan hij dacht. Dat scheelde heel wat loonkosten voor ons. De inspecteur had geen problemen met de stap naar een jurist. Specifieke sociale wetgeving is voor ondernemers vaak een onontwarbaar kluwen.”