Marc Dulst enige Vlaming in jury Loirewijnen

2016 02 07 DhulstMarc Dulst,  gediplomeerd wijnadviseur uit Blanden, was op het ‘Salon des Vins de Loire’ de enige Vlaming die samen met een internationale vakjury zo’n 1.500 wijnen uit de Loire beoordeelde op hun smaak en kwaliteit. Slechts een klein aantal wijnen kreeg een medaille.

“De jury bestond uit professionele wijnproevers en enkele gastjuryleden uit verscheidene landen”, zegt Marc Dulst van Wijnen Dulst uit Blanden. Hij werd ook al in 1998 en 2007 uitgenodigd om in die jury te zetelen. “Ook dit jaar kwamen ze dus opnieuw bij mij aankloppen”, zegt Dulst. “De verschillende jury’s kregen in het Parc des Expositions d’Angers de uitdaging om een oordeel te vellen over zo’n 1.500 stalen uit de Loire vallei.”

Per categorie besliste een vierkoppige jury of de wijn al dan niet met een medaille naar huis ging. “Aan onze tafel werden 29 wijnen blind geproefd, vijftien witte Anjou en veertien rode Chinon wijnen. Aan onze tafel, met voorzitster Claire Huguenot,  werden drie bronzen, drie zilveren en één  gouden medailles uitgedeeld.”

Het Salon des Vins de Loire is de enige Europese vakbeurs die gewijd is aan één enkele wijnstreek, die van de Loire dus. Gedurende drie dagen zijn er zo’n vierhonderd exposanten uit Pays Nantais, Anjou-Saumur, Touraine en het centrum van de Loire, die hun beste wijnen aan zo’n negenduizend professionele bezoekers voorstellen.