De Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen Gimv heeft de participatie in de technologische spin-off Luciad verkocht aan Hexagon. De Leuvense geospecialist met 75 werknemers gaat daardoor op in de Zweedse leverancier van geospatiale technologie.

Luciad werd in 1999 opgericht als een spin-off van de KU Leuven. Het bedrijf levert technologie voor geospatial situational awareness. Dat zijn toepassingen die gebruikers visuele analyses bieden voor realtime locatie-intelligentie. Luciad ontwikkelt software om geodata zoals kaartmodellen, satellietbeelden en weerdata te combineren en te analyseren, bijvoorbeeld tot 3D-modellen.

De focus ligt op de veiligheids- en luchtvaartsector. Klanten zijn onder meer de Navo en de luchtvaartspelers Airbus Defence & Space, Belgocontrol, Boeing, Dassault en Lufthansa Systems. Naast Leuven zijn er kantoren in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verengd Koninkrijk, Finland, Singapore en Mexico.

De Gimv en zijn medeaandeelhouders verkochten nu hun belang. Daardoor wordt Luciad een dochteronderneming van Hexagon. De beursgenoteerde Zweedse wereldspeler in geografische systemen draait een omzet van 3,2 miljard euro met 18.000 werknemers.

De Gimv was in 2013 in Luciad gestapt. Het overheidsinvesteringsfonds verwierf toen een meerderheid in het bedrijf.