Air Cargo Belgium nodigde zo’n veertig vertegenwoordigers van middelbare scholen, hogescholen, universiteiten en onderwijskoepels uit op BRUcargo, de vrachtluchthaven van Brussels Airport in Machelen. Met een rondleiding op de site en een voorstelling van de jobs, functies en bedrijven wil de luchtvrachtsector meer aandacht voor haar industrie vragen aan de onderwijsinstellingen.

Op BRUcargo werken ongeveer 5.000 mensen, een kwart van het totaal aantal directe jobs op Brussels Airport. Ondanks de vele jobkansen voor jongeren van alle opleidingsniveaus krijgt de sector weinig aandacht in het onderwijs.

“Zelfs in logistieke opleidingen gaat de aandacht vooral naar de logistieke ketens via de weg en de maritieme sector. Hoewel de luchtvrachtsector slechts een procent van alle vracht wereldwijd vertegenwoordigt, staat dit wel in voor 35 procent van de waarde van de goederenstromen”, zegt Geert Keirens, directeur van Air Cargo Belgium (ACB).

Daarom nodigden Air Cargo Belgium, Voka Vlaams-Brabant, VDAB, Brussels Airport House en Toekomstforum Halle-Vilvoorde de onderwijswereld uit.

“Specifiek voor BRUCargo zien we een verschuiving naar zeer waardevolle of kwetsbare goederen met een hoge waarde. Denk maar aan voeding, medicijnen en levende dieren. Voor farmaceutisch vervoer zijn we zelfs trendsetter wereldwijd. De methodes die we hier ontwikkeld hebben om medicijnen in de beste omstandigheden en op de correcte temperatuur op hun bestemming te krijgen, worden nu wereldwijd als standaard uitgerold”, zegt Keirens.

De vertegenwoordigers van de onderwijssector waren opgetogen met het initiatief van Air Cargo Belgium. “We kregen de vraag om dit snel nog eens te organiseren”, zegt Keirens. “Er was een mooie mix aanwezig van secundaire scholen uit de buurt, onderwijskoepels, hogescholen en universiteiten.”