Een nieuwe bom viel dinsdag op het dossier van de Brusselse geluidsnormen. Door de onverwachte beslissing van de Brusselse regering om vanaf middernacht boetes te gaan opleggen bij overtreding van de geluidsnormen in Zaventem en dus alsnog de eerste deadline van 22 februari te hanteren is de patstelling groter dan ooit. De reactie van Voka Vlaams-Brabant was er ongemeen snel, met als kernboodschap: de luchthavengemeenschap van Brussels Airport vraagt een politiek staakt-het-vuren.

Vorige week vrijdag trok een delegatie van de hele luchthavengemeenschap nog langs minister-presidenten Bourgeois en Vervoort en premier Michel om hun bezorgdheden uit te drukken over het luchthavendossier. Het sprankeltje hoop dat de voorbije dagen ontstaan was, werd maandag ijskoud uitgeblazen.

“Er is de voorbije dagen nog nooit zo vaak gepraat, voor en achter de schermen, over een oplossing voor de geluidsnormen en de befaamde Vliegwet”, zegt Geert Keirens, coördinator van de actie #keepourairportjobs namens de luchthavengemeenschap op Brussels Airport. “Nu er eindelijk voorstellen tot compromissen op tafel gelegd worden, is het nodig om een sereen onderhandelingsklimaat te behouden.”

“We willen een politiek staakt-het-vuren en roepen de Brusselse regering op om de boetes achterwege te laten. Dit is met getrokken messen aan tafel komen, niet met een constructieve geest op zoek naar een oplossing.”