Lotus_-_logo-1Lotus Bakeries zegt dat het niet van plan is om de afgebrande fabriek in Meise herop te bouwen. De productie zou worden overgebracht naar de bestaande fabriek in Courcelle.

Op woensdag 3 juni 2015 werd de fabriek van Lotus in Meise totaal vernield door een hevige brand. In Meise werden Luikse wafels, vanillewafels en soft eierwafels geproduceerd op vier productielijnen.

Door het tijdelijk overbrengen van de productie naar de eigen wafelfabriek in Courcelles en een beroep te doen op collega wafelbakkers kon Lotus snel de bevoorrading verzekeren en een kortetermijnoplossing uitwerken.

“Er werden diverse opties uitgewerkt om zo snel mogelijk de productie van wafels weer volledig in eigen beheer te doen”, zegt CEO Jan Boone. “Drie pistes werden bekeken: het heropbouwen van de fabriek op het terrein in Meise, het bouwen van een nieuwe fabriek in de buurt van Meise en het overbrengen van alle volumes naar de fabriek in Courcelles door uitbreiding van

de productielijnen binnen het bestaande gebouw.”

Voor al die opties werd volgens de directie een gedetailleerd plan opgesteld waarbij alle mogelijke facetten in kaart werden gebracht. Uit die studie bleek dat het integreren van de volumes in de fabriek van Courcelles de meest aangewezen optie is.

“Gebaseerd op deze vaststelling hebben wij vandaag 1 september dan ook de intentie geuit de fabriek in Meise niet herop te bouwen, noch een nieuwe fabriek te bouwen in de buurt van Meise, maar de installaties in Courcelles uit te breiden”, zegt Boone. “Hierdoor zouden we in staat zijn om de productie van alle wafels en galetten onder te brengen in één grote en efficiënte fabriek.”

Als Lotus de fabriek niet heropbouwt, zijn de jobs van 66 arbeiders en vijf bedienden bedreigd. “Het management is vanzelfsprekend bereid om onderhandelingen te voeren over sociale begeleidingsmaatregelen”, zegt Boone. “We denken in de eerste plaats aan wedertewerkstelling binnen de Groep Lotus Bakeries. Zo zijn er momenteel 36 vacatures in Lembeke, 7 vacatures in Oostakker en als de capaciteit van Courcelles wordt uitgebreid, komen daar 38 vacatures.”

Inmiddels werd de procedure van informatie en consultatie met de vakbonden gestart.