De negentiende verkiezing van vrouwelijke ondernemer van het jaar door Unizo en Markant gaat de laatste rechte lijn in. Lotte Martens is de Vlaams-Brabantse finaliste voor de titel van belofte. Met haar bedrijf Beaufort in Leuven voegt ze een extra dimensie toe aan steunkousen.

Vrouwen kunnen net zo goed hun eigen zaak runnen als mannen. Of zelfs beter. Dat willen Unizo en Markant elk jaar in de kijker plaatsen met de uitreiking van de WOMED award. Dat staat voor WOMen in Enterprise and Development. De prijs is een bekroning voor inspirerend vrouwelijk ondernemerschap en moet andere vrouwen aanzetten om de sprong naar een eigen zaak te wagen.

In de categorie belofte voor recentelijk gestarte ondernemende vrouwen is er één nominatie per provincie. Voor Vlaams-Brabant is dat Lotte Martens uit Kessel-Lo (Leuven). De winnaars worden onder meer verkozen via een publieksstemming die loopt tot 7 februari. Die dag vindt ook de uitreiking plaats.

Steunkousen

Onder haar eigen naam ontwerpt en produceert Lotte Martens sinds 2013 geprinte stoffen voor de doe-het-zelfmarkt. Onlangs heeft ze een extra zaak uit de grond gestampt: Beaufort. Daarmee voegt ze schoonheid toe aan steunkousen en maakt ze van esthetiek een extra genezende kracht.

Als docente en afdelingshoofd aan de textielopleiding in Maastricht was Martens eerst zelfstandige in bijberoep. Drie jaar geleden deed ze de stap naar het voltijds ondernemerschap. Ze begon met het produceren van stoffen voor bekende en minder bekende ontwerpers. Er kwam een collectie voor Veritas en ze bouwde er ook een uit onder eigen naam. Momenteel staan twee medewerkers op de payroll en werkt ze samen met drie vaste freelancers.