In Vilvoorde is momenteel de bouw van de grootste onderwaterfilmstudio van Europa aan de gang. Lites, dat voornamelijk filmapparatuur verhuurt aan filmproducties, wil met het nieuwe project de opnames onder water vergemakkelijken.

Lites, dat al 20 jaar in Vilvoorde gevestigd is, is een internationale speler op gebied van verhuur van filmapparatuur aan filmproducties. Jaarlijks heeft het bedrijf een 40-tal producties. Met de bouw van het nieuwe studiocomplex gaat het bedrijf nu ook faciliteiten voor opnames voorzien. Naast de onderwaterstudio komen er ook nog twee gloednieuwe grote gewone studio’s

Internationale films

Volgens CEO Wim Michiels is de onderwaterstudio vooral gericht op internationale waterfilmproducties. “Er is een waterbassin van 9 meter diep met een oppervlakte van 480 m², maar als dat niet groot genoeg is, kunnen we ook de volledige studio onder water zetten, dan ontstaat er een wateroppervlakte van 1250 m². Daarin kunnen we zowel op het water als onder water filmen” aldus Michiels. In januari zou een internationale filmproductie de nieuwe studio al in gebruik nemen. Het waterbassin is ook verwarmd, wat filmen het hele jaar door mogelijk maakt.

Eenvoudigere productie

Met het nieuwe waterbassin wil Lites vooral de productie vergemakkelijken. Het bedrijf merkte dat filmopnames erg tijdrovend waren doordat er nog veel computerwerk aan te pas komt om alles realistischer te laten lijken. In de nieuwe studio zijn heel wat special effects aanwezig om toe te passen op de opnames. Zo kunnen er verschillende weersomstandigheden gesimuleerd worden dankzij speciale verlichting, kan het water troebel gemaakt worden en kunnen er golven tot één meter hoog gecreëerd worden.