basilBrouwerij Lindemans lanceert samen met de Mikkeler Brewery de SpontanBasil. “De SpontanBasil is een authentieke oude geuze die met verse basilicum een verrassend frisse smaak meekrijgt”, zegt Geert Lindemans van Brouwerij Lindemans.

De SpontanBasil is een assemblage van op eik gerijpte, één en twee jaar oude lambiek die verrijkt wordt met verse basilicum. De jonge lambiek bevat nog voldoende gisten en suikers voor hergisting op de fles. Bij dit proces ontstaat ook koolzuurgas, dat voor een mooie sprankeling en schuimvorming zorgt. Door de tweede gisting op de fles is SpontanBasil jaren houdbaar, maar het bier zal wel een smaakevolutie ondergaan. De flessen worden best bewaard in koele kelders. SpontanBasil is het ideale aperitief, maar is ook perfect te combineren met verschillende gerechten.

“De Belgische bieren hebben iets mysterieus”, zegt Mikkel Borg Bjergsø, de oprichter van Mikkeller Brewery. “De spontane gisting draagt bij tot dat mysterie.Wij hebben geëxperimenteerd met heel veel verschillende biersoorten, maar uiteindelijk vonden we dat we met Lindemans moesten samenwerken.” Mikkeler is een zogeheten gipsy brewery die in 2006 ontstond in Denemarken, maar ondertussen wereldwijd actief is.

Door hun krachten te bundelen slaagden beide brouwers erin de bestaande bierstijlen te doorbreken en een geuze met een twist te creëren.”Het resultaat is precies wat we voor ogen hadden”, zegt Geert Lindemans. “De SpontanBasil is een authentieke oude geuze die met verse basilicum een verrassend frisse smaak meekreeg.”

De SpontanBasil is vanaf half mei in een beperkte oplage van 25.000 75cl flessen te vinden bij de betere bierenspeciaalzaak en bij Delhaize.