damiaanmuseum11-schaduw-290x290Het nieuwe Damiaanmuseum in Tremelo wordt gebouwd door drie Limburgse ondernemingen. De Vlaams-Brabantse bouwheren hadden stiekem gehoopt op bedrijven uit de eigen regio maar de aanbestedingsprocedure besliste daar anders over. De kostprijs bedraagt 1.076.473 euro.

In zijn geboortedorp Ninde werd zondagnamiddag de symbolische eerste steen gelegd van een nieuw museum rond leven en werk van pater Damiaan. Dat gebeurde in aanwezigheid van Denise Cambell-Bauer, ambassadrice van de Verenigde Staten in België. Het nieuwe museum opent volgend jaar de deuren.

Een duizendtal mensen was afgezakt naar het geboortehuis van Jozef De Veuster in Ninde, gehucht van Tremelo. Tot 2012 was daar ook een museum gevestigd. Het had heel wat voeten in de aarde maar eind mei van dit jaar startte de verbouwing. De afbraakwerken zijn achter de rug. In de loop van 2016 moet de nieuwbouw klaar zijn.

Bouwheren van de renovatie en herinrichting van het Damiaanmuseum zijn de gemeente Tremelo, de vzw Damiaanmuseum en de provincie Vlaams-Brabant. Zij leggen meer dan een miljoen euro op tafel. Drie ondernemingen uit Limburg staan in voor de realisatie: het bouwbedrijf Bouwwerken Postelmans-Frederix uit Beringen, het architectenbureau Arteum Architects uit Hasselt en het ingenieursbureau Grontmij, ook al uit Hasselt.

De nieuwe versie van het museum moet uitgroeien tot een interactief belevingscentrum rond de figuur van Damiaan. “Het museum wordt opgebouwd rond vier pijlers”, stelde schepen van Toerisme Bert De Wit (CD&V). “Damiaan als inwoner van Tremelo, als religieus voorbeeld, als verzorger van de melaatsen en als inspiratiebron.”

Het geboortehuis zelf is een geklasseerd monument en verkeert in slechte staat. De restauratie is gepland maar nog niet voor morgen.