De provincie Vlaams-Brabant, FlandersBio, DSP Valley, Leuven MindGate, de RegMedcommunity en Flanders Investment & Trade gaan samenwerken om life-sciencesbedrijven aan buitenlandse partners te helpen. De ondernemingen zijn op zoek naar zowel klanten als investeerders. Vlaams-Brabant legt voor die promotie de volgende drie jaar 350.000 euro op tafel, weliswaar voor veertig procent afkomstig van de Europese melkkoe Efro (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Het project werd maandag voorgesteld in het provinciehuis in Leuven.

Life sciences is een groeisector van ondernemingen in de medische technologie (medtech), de biotechnologie (biotech) en de regeneratieve geneeskunde (regmed). Een bekend voorbeeld van medtech is de pacemaker. Insuline is een markant voorbeeld van biotech. Met vervangingsgeneeskunde werden al brandwonden, blindheid, doofheid en andere aandoeningen behandeld.

Een recente ontwikkeling in life sciences is het gebruik van micro- en nano-elektronica. Vlaanderen pioniert in de samenwerking tussen beide. “Om deze sterke positie uit te bouwen is het vinden van de juiste buitenlandse partners cruciaal. Zij zijn voor onze bedrijven potentiële klanten en/of partners in onderzoek en ontwikkeling”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor internationalisering.

“De projectpartners helpen de life-sciencesbedrijven met matchingsessies, opleiding en een conferentie. Ze maken interessante buitenlandse bedrijven uit de sector ook warm om bij ons te investeren”, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor economie. Ondernemingen worden wegwijs gemaakt om de Amerikaanse, Chinese en Japanse markt te benaderen. “De focus ligt op buitenlandse evenementen zoals de internationale bioconventie in Boston in juni 2018 waar meer dan 20.000 professionals uit de sector aanwezig zullen zijn”, zegt Henk Joos, managing director van FlandersBio.

Het project start in het voorjaar van 2018. De provincie Vlaams-Brabant werkt samen met FlandersBio, DSP Valley en Leuven MindGate. Ook de RegMedcommunity en Flanders Investment & Trade zijn partners. innovation platform. De regionale community rond RegMed (Regenerative Medicine) werd gelanceerd in 2014. Het innovatieplatform wordt ondersteund door de kennisregio Vlaams-Brabant.