In Vlaams-Brabant werd in 2017 een lichte stijging van het aantal faillissementen opgetekend. Dat blijkt uit de jongste Graydon Barometer Faillissementen. Die toename is uitsluitend te wijten aan de verslechterde situatie in het arrondissement Halle-Vilvoorde.

Met de recente cijfers van de afgelopen maand december kon de bedrijfsinformatiespecialist de balans opmaken voor 2017. Na vier jaar van aanhoudende daling noteert Graydon weer een stijging van het aantal faillissementen in ons land.

“Het totale aantal faillissementen is weliswaar lager dan tijdens de piek van 2013. Maar het aantal ligt nog steeds beduidend hoger dan voor de crisisjaren”, zegt Eric Van den Broele, senior manager research & development bij Graydon.

“De stijging van het aantal faillissementen in 2017 is ook het gevolg van de herstructurering van de handelsrechtbanken waarbij nieuwe voorzitters zeggenschap kregen over grotere regio’s. Daarnaast is de totale bedrijfspopulatie de afgelopen jaren in belangrijke mate toegenomen. Indien meer zaken starten, gaan er automatisch ook meer failliet. Al bij al stijgt de totale falingsgraad slechts in beperkte mate.”

Provincies

Opgesplitst naar Vlaamse provincies is Vlaams-Brabant de op een na slechtste leerling van de klas. De procentueel sterkste daling is te zien binnen de provincie Antwerpen (-5,7%), gevolgd door West-Vlaanderen (-3,2%) en Limburg (-2,3%). De grootste stijging wordt opgetekend binnen de provincie Oost-Vlaanderen (+3,81%).

Binnen de provincie Vlaams-Brabant is er een licht stijgende tendens met 1,51 procent. “Hierbij moet worden opgemerkt dat de stijging binnen Vlaams-Brabant zich uitsluitend situeert binnen Halle-Vilvoorde met 15,8 procent. In het arrondissement Leuven is het aantal faillissementen gedaald met 12 procent.”