Een regionale Spaanse gezondheidsdienst heeft beslist om voor haar radiologische onderzoeken een beroep te doen op de software van het Leuvense bedrijf Qaelum. Met de technologie zullen patiënten een accurater onderzoek kunnen ondergaan. “Onze kennis en ervaring sloot perfect aan bij de noden die SESCAM had”, zegt Luc Colle van Qaelum. 

Qaelum ontwikkelt software om op een meer accurate manier stralingsdosissen te bepalen tijdens radiologische onderzoeken. Eind 2011 leidde dit, omwille van grote interesse bij universiteiten en ziekenhuizen, tot de oprichting van Qaelum. Ondertussen is het bedrijf al lang geen start-up meer. “De banden met de KU-Leuven zijn er nog steeds, maar we zijn niet langer puur een spin-off. We zijn nu een volwaardige doorstarter die volledig op zichzelf staat,” aldus Luc Colle, Global VP Sales bij Qaelum.

Nieuwe stralingsnormen

Ook in Spanje, in de autonome regio Castilla-La Macha, geloven ze in de producten en diensten van Qaelum. SESCAM (Servicio de Salud de Castilla-La Mancha) slaat de handen in elkaar met de Spaanse tak van Fujifilm en het Leuvense Qaelum om te voldoen aan de nieuwe stralingsnormen van Euratom. “Onze kennis en ervaring sloot perfect aan bij de noden die SESCAM had om te voldoen aan de nieuwe regulering. Onze ‘Dose’ software helpt bij het bepalen van een zo laag mogelijke stralingsdosis om te voldoen aan de normen” aldus nog Colle.

Extra jobs

De nieuwe samenwerking met het Spaanse SESCAM zorgde meteen voor extra werkgelegenheid bij Qaelum. “We namen meteen nieuwe developers aan, en zo kwamen er meteen drie jobs bij. Maar ook in Spanje moesten we nieuw bloed aanwerven”, luidt het nog. Ondertussen gaat het ook in Amerika Qaelum voor de wind. Een jaar terug kondigde het bedrijf een partnerschap aan met Virtual Phantoms. “We zitten volop in de technische voorbereiding daar, en zijn ook daar volop bezig met het aanwerven van kennis en het uitbouwen van de technische fase. In de toekomst zijn er ook plannen in Australië en het Verre Oosten, waar we volop de markten aan het verkennen zijn. Een ding staat vast, de toekomst voor Qaelum is globaal” besluit Colle.

Spin-off

Qaelum ontstond als spin-off van de KU Leuven en werd opgericht door de computeringenieur Jurgen Jacobs, hoofd Medische Fysica & Kwaliteitscontrole van het UZ Leuven Hilde Bosmans en  diensthoofd Radiologie van het UZ Leuven Raymond Oyen.