Leuvense studenten spelen werfleider in Ghana

ghanaEnkele Leuvense studenten bouwden een groot waterleidingnetwerk in Ghana. De ondernemers van de toekomst waren op piekmomenten werfleiders die zestig mensen tegelijk aan het werk hielden in het West-Afrikaanse land.

Drie studenten van KU Leuven en UCLL (University Colleges Leuven-Limburg, de grootste hogeschool van Vlaanderen) bouwden een waterleidingnetwerk van liefst vier kilometer lang. Dat netwerk heeft aftappunten op drie verschillende locaties en voorziet vier dorpen van drinkbaar water.

Het bouwwerk is onderdeel van de actie Water4Ghana. In de loop van dit academiejaar zullen nog andere studenten van KU Leuven in Ghana verder werken aan drinkbaar water.

“Het was niet gemakkelijk”, zegt ingenieursstudent Jasper Mets. “Water4Ghana was de afgelopen vijf jaar actief in drie verschillende dorpen. We hadden maar zeven weken de tijd om vier extra dorpen van drinkbaar water te voorzien.”

De dappere studenten werkten zeven dagen op zeven en gebruikten elk hun eigen expertise: energie, elektromechanica en chemie.  De dorpen waar het project werd uitgevoerd, hadden zelf aan Water4Ghana gevraagd om hen van drinkbaar water te voorzien. “Wij leverden het materiaal en de kennis. De locals deden het fysieke werk. Dat was de afspraak”, stelt Toon Verlinden, contactpersoon van Water4Ghana.

Studenten uit managementopleidingen werkten het voorbije academiejaar in het kader van hun bachelorproef aan de boekhouding van de vzw Water4Ghana. Andere studenten uit technologische richtingen maken zich op om in Ghana de handen uit de mouwen te gaan steken.