robottechnologieAndy Gijbels heeft de Vlaamse PhD Cup gewonnen met de presentatie van zijn robottechnologie voor heel precieze oogchirurgie. Dat heeft organisator Scriptie donderdag bekendgemaakt. Gijbels is doctor in de ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven.

De acht finalisten van de Vlaamse PhD Cup kregen drie minuten de tijd om de kern van hun doctoraatsonderzoek uit te leggen in een boeiende en heldere presentatie in het Paleis der Academiën in Brussel.

Gijbels overtuigde de jury, met daarin onder meer VRT-journaliste Annelies Beck en VUB-professor Dave Sinardet, met een presentatie over zijn robottechnologie voor uiterst precieze oogchirurgie. “Een fascinerend onderzoek dat zeer aanschouwelijk en overtuigend werd gepresenteerd door een getalenteerde en gepassioneerde onderzoeker”, stelde de jury.

Scriptie wil met de wedstrijd pas gedoctoreerde wetenschappers aansporen om hun onderzoek met de wereld te delen. Gijbels krijgt een cheque voor een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 10.000 euro.

Een erkenning als tweede laureaat was weggelegd voor Heleen Dewitte, doctor in de farmaceutische en medische wetenschappen (Universiteit Gent en VUB), die werkte aan een nieuwe methode voor kankerimmuuntherapie. De derde laureaat was Didier Snoeck, doctor in de ingenieurswetenschappen (Universiteit Gent), die zelfhelend beton ontwikkelde.