FILEE40LEUVENHet regende dinsdag onverminderd negatieve reacties op de plannen van het Brusselse Gewest om de E40 van Leuven naar Brussel vanaf Kraainem te versmallen van zes naar vier rijstroken. Vooral populistische politieke partijen schreeuwden moord en brand. Not in my back yard. In Leuven legt oppositielid Rik Daems (Open VLD) de gemeenteraad zelfs een protestmotie voor.

Daems wil “dat de Vlaamse regering met onmiddellijke ingang het nodige onderneemt om de invoering van deze maatregel te verhinderen”. Volgens het oppositielid zullen door de Brusselse maatregel de ochtendfiles langer worden en de verlies- en wachttijden toenemen. Daardoor zal ook de economische en ecologische kost van de files aanzienlijk stijgen, meent Daems.

Hij verwijst maar wat graag naar het standpunt van werkgeversorganisatie Voka en Touring die het plan bestempelen als “waanzin en onrealistisch”. Omdat er vandaag geen alternatieven bestaan die de mobiliteitsproblematiek kunnen oplossen zoals overstapparkings, shuttles en multimodale hubs.

De Leuvense gemeenteraad moet volgens Daems protest aantekenen omdat “mensen die in Leuven wonen en in Brussel werken het grootste slachtoffer dreigen te worden van deze maatregel”.