De Leuvense projectontwikkelaar Resiterra is naar eigen zeggen de eerste in Vlaanderen die woningen en flats koelt met een koudenet dat gebruik maakt van grondwater. Het procedé wordt toegepast op het Leuvense woonproject Janseniushof. 

In het woonproject Janseniushof bestaande uit 103 woningen en appartementen zal er straks op een energiezuinige manier gekoeld kunnen worden, met name door een koudenet dat gebruik maakt van grondwater.

Techniek 

Hoe werkt het systeem? Er werden op de site zes boringen uitgevoerd tot op een diepte van 60 tot 70 meter. Met zes ringen werd er een geothermisch net aangelegd. In de zomer zal het koele grondwater worden opgepompt en rechtstreeks door de leidingen van de vloerverwarming worden gestuurd en zo voor koeling zorgen. In de winter wordt het grondwater van 15° opgepompt. Na tussenkomst van een warmtepomp wordt het water van 40° doorgepompt naar de woonunits. Daar zal een elektro booster het water verder opwarmen tot 60-65°. Zonder dat er gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen.

Kosten 

Wat moet dit kosten? “Qua investering moeten we rekenen op 10.000 euro per woonunit”, aldus Erik Van Hoof, CEO van de Leuvense vastgoedontwikkelaar Resiterra. “Naar gebruik toe in de winter zal dit systeem niet duurder zijn dan een klassieke gasinstallatie. Dat hebben de ingenieurs berekend. In de zomer is er geen extra kost.”

Uitverkocht 

Sinds deze maand kunnen al vijftien appartementen in het Janseniushof gebruik maken van de “duurzame airco”. In september zullen er nog eens 25 woningen aangesloten worden op het netwerk. Na de zomer van 2019 moet het koudenet dan helemaal operationeel zijn voor alle 103 stadswoningen en appartementen van de wijk.  Op twee assistentiewoningen na is het project Janseniushof helemaal uitverkocht.