Onderzoekers van KU Leuven leggen de gevaren van een ­pacemaker bloot. Ze slaagden er met sprekend gemak in om pacemakers van de fabrikant Abbott in enkele seconden te hacken. Een update software van de levensreddende apparaatjes is een beveiliging tegen cyberaanvallen.

“Uit het onderzoek bleek dat je met een zelf in elkaar geknutselde antenne en een computer contact kunt leggen en de pacemaker opdrachten kunt geven. Dan wordt het ­natuurlijk gevaarlijk”, zegt professor Rik Willems van UZ Leuven.

Hackers kunnen de batterij van een pacemaker laten leeg­lopen of de hartslag van een patiënt veranderen. In het slechtste geval kan een crimineel vanop enkele meters afstand zelfs een patiënt doden. “Vooralsnog is zoiets alleen nog maar in tv-series gebeurd. Maar ondenkbaar is het niet.”

De paper van de Leuvense onderzoekers heeft veel stof doen opwaaien. De Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA adviseert alle ziekenhuizen om een software-update te laten uitvoeren voor zes types van pace­maker van Abbott St. Jude Medical.

Daar komt daar geen operatie aan te pas. “Als een patiënt langskomt voor een controle voeren we meteen de update door via de draadloze verbinding met onze computers. Dat neemt slechts enkele minuten in beslag.”

In België zijn een paar duizend van die pacemakers in gebruik.