Leuvense onderneming levert elektriciteit aan Senegal

senegalAcademics For Development uit Leuven levert elektriciteit aan de landelijke bevolking van Senegal. Dat doet het met een verlichtingssysteem dat werkt op zonne-energie. Het project Sénérgie verkoopt op een duurzame en sociale manier kleinschalige solar home systems (shs). Dat zijn zonnesystemen met aansluiting voor vier lampen, een radio en een gsm-oplader.

De provincie Vlaams-Brabant geeft 434.930 euro aan 25 projecten die uitwisseling tussen het noorden en het zuiden stimuleren. Zo krijgt Academics For Development uit Leuven 18.000 euro voor het project Sénérgie. Daarmee wil het aan de landelijke bevolking van Senegal elektriciteit leveren via een zonnesysteem.

Het project is afgestemd op de noden, financiële mogelijkheden en demografische kenmerken van de landelijke bevolking van Senegal. Dit gebeurt in eerste instantie in de omgeving van Thiès, op ongeveer 65 km van hoofdstad Dakar, via een zelfbedruipende Belgisch-Senegalese onderneming die uitbreiding en creatie van rurale elektrificatie beoogt. De onderneming werkt volgens de principes van een social business en is zelfbedruipend. De winsten worden niet uitgekeerd, maar opnieuw geïnvesteerd.

Sénérgie biedt solar home systems aan, geproduceerd door het Duitse bedrijf Fosera. Het product is gecertificeerd door Lighting Africa , een kwaliteitsvol en duurzaam label.

“Sénérgie wil een antwoord zijn voor de 57 procent van de Senegalese bevolking die in rurale gebieden woont, grotendeels in dorpen met minder dan 500 mensen”, zegt Tessa Wauters van Academics for Development. “Zeker 75 procent van hen heeft geen toegang tot elektriciteit.”