De Leuvense oppositiepartij Open Vld wil in Leuven een stedelijk eenheidsloket voor zelfstandige ondernemers uit de grond stampen. Als het van Open Vld afhangt, dan komt dat loket er bij het begin van de nieuwe legislatuur. 

Volgens de liberale kandidaat-burgemeester Rik Daems  heeft stad Leuven nood aan een eenheidsloket voor zelfstandigen en ondernemers. “Momenteel is er absoluut geen sprake van een ‘one stop’-systeem in onze stad”, aldus Daems. “Integendeel, vandaag de dag moet je als onderneming niet zelden naar verschillende diensten hollen om iets gedaan te krijgen. Het is een heuse processie van Echternach. Een onderneming is er om te ondernemen en een administratie om de administratie te doen. Daar betalen we belastingen voor”, aldus nog Daems.

Interne reorganisatie

Volgens Daems kan het eenheidsloket gerealiseerd worden zonder extra personeel aan te werven. “Er wordt ridicuul weinig personeel ingezet voor zelfstandigen en ondernemers bij de stadsdiensten. Het personeelsbestand van de stad Leuven is de voorbije zes jaar gegroeid met 200 werknemers tot 1.276 contracten. Cultuur telt bijvoorbeeld 125 personeelsleden en voor sport worden 80 mensen ingezet. Economie kan rekenen op slechts vijf personeelsleden. Het volstaat dus om een interne reorganisatie te doen om het eenheidsloket te realiseren. Met 25 personeelsleden, goed voor amper 2 procent van het personeelsbestand, kom je al een heel ver.”