barstanDe website newplacestobe gaat voor het eerst offline met het zopas verschenen boek New places to be, the 100 best hotspots to eat, drink and sleep. Het werk verzamelt de honderd beste, of beter gezegd meest hippe adressen in Vlaanderen en Brussel. Zeven horecazaken uit Vlaams-Brabant halen de lijst: zes uit Leuven en een uit Boortmeerbeek.

Restaurant Silo’s in Boortmeerbeek is een architecturaal buitenbeentje in een voormalige mouterij. Het oude gebouw met veel beton en glas kreeg een modern interieur dat geen afbreuk doet aan het rijke verleden.

Leuven is volgens het boek de beste (en zowat enige) place to be in Vlaams-Brabant om te eten en te drinken, met liefst zes vermeldingen.

In een verscholen uithoek van de binnenstad ligt de zaak met het meest originele en toch eenvoudige concept: Bar Stan. De terugkeer naar het buurtcafé, maar dan in een (net niet te) hip kleedje. De bar leeft op het ritme van de wijk en leent zich voor smalltalk of rustig werken met overheerlijke koffie van het Leuvense huis MOK.

Twee andere koffiebars vallen eveneens in de prijzen: Mister Bean, met een Scandinavisch interieur, en het in juni geopende Koffie en Staal met zelfgemaakte meubels én MOK-koffie. Nog koffie maar dan in combinatie met boeken biedt het ook al in juni geopende boekencafé Barbóék.

Leuven is vergeven van de hamburgertenten en daar ontsnapt ook deze lijst niet aan. Würst, de hotdogzaak van Jeroen Meus, opende in juli de deuren en is een groot succes. De haute dogs zijn niet goedkoop maar wel apart: een gourmetversie van de klassieke hotdog. Het interieur werd ontworpen door Nono, die ook tekende voor dat van Koffie en Staal.

Ellis Gourmet Burger biedt de klassieke burger, erg in trek bij de (iets meer gefortuneerde) studentenpopulatie. Dat de naam verwijst naar Ellis Island (het eiland in de haven van New York dat dienst deed als grenspost voor immigranten in de Verenigde Staten) zal hen worst wezen.