Van 7 tot 17 juni kan je in de Kruidtuin in Leuven naar LAUT, de eerste fototentoonstelling van de Leuvense fotografe Marilyn De Smet. LAUT is het Indonesische woord voor ‘zee’ en die staat centraal in de expo.

Marilyn De Smet uit Leuven (°1984) heeft iets met water. Al sinds haar tienerjaren is ze fanatiek surfster. Tussen de golven ontsnapt ze aan het dagelijkse leven om het echte leven te voelen. Leven in het teken van de zee, ergens tussen intuïtieve angst, meditatieve kalmte en ultieme gelukzaligheid, werkt voor haar louterend en bevrijdend. Ook visueel is de fotografe door water gefascineerd. Door reflectie en breking van het licht kan de kleurloze substantie alle tinten van het spectrum aannemen. Water is vloeibare energie, altijd in beweging en dus onmogelijk vast te pakken.

subtiele golvingen

De Smet reisde met haar surf- en levenspartner Jo naar Sipora, één van de Mentawai-eilanden voor de Westkust van Sumatra. Voor één keer ging ze niet op zoek naar de perfecte surfgolf, maar naar het beste beeld.  Het resultaat zijn 20 abstracte beelden waarin Marilyn het water even stil legt op momenten die met het blote oog niet te vatten zijn. Ze liet de foto’s drukken op ruw german etching tekenpapier, waardoor zoveel beweging en structuur uit de beelden spreekt, dat het bijna schilderijen lijken. De druppels, spatten en rimpelingen lijken bijna penseelstreken van een impressionist. LAUT legt het woeste water stil en laat subtiele golvingen spreken.