Leuvense elektronica duikt op in modewereld

imecmodeElektronica van Imec doet de intrede in de modewereld. Tijdens de Fashion Week in Amsterdam toont ontwerper Jasna Rok een collectie gebaseerd op slimme en flexibele elektronica van het Leuvense bedrijf. Met geavanceerde technologie hebben de ontwerpers kledij en maskers ontworpen die oplichten met kleur en animatie, afhankelijk van de stemming en de hersenactiviteit van de drager.

De Antwerpse startup Jasna Rok toont tijdens de Fashion Week in Amsterdam (1 tot 11 juli) de collectie Fashion On Brainwaves. Die is gebaseerd op flexibele elektronica, ontwikkeld door het CMST (Center for Microsystems Technologies), een geassocieerd lab van Imec.

De ontwerpers van Jasna Rok combineren innovatieve modeconcepten met technologie om zo te komen tot mode waarin de dragers en toeschouwers volledig ondergedompeld worden. Ze doen dat door tegelijk een fysieke en virtuele ervaring te creëren. Dat gebeurt onder andere met technieken rond virtuele realiteit, een première voor het publiek van de Fashion Week.

“De technologie is gebaseerd op meandervormige connecties. Dat maakt het mogelijk om elektronische circuits met geïntegreerd licht in willekeurige vormen te maken. Het is een robuuste techniek om dynamisch rekbare circuits met leds te realiseren”, zegt perschef Hanne Degans van Imec.

Jasna Rok wordt gecoacht door Start it @kbc, de organisatie die startups helpt om hun idee te ontwikkelen.